måndag, november 03, 2008

är usa redo?

Obama eller McCain?

Barnen har fått prova att rösta i skolan.

- Who did you vote for?

- Obama.

- Obama!? Do you really want to be stuck
with a black president?

Sagt av en klasskompis till Unge Herr H.

I en helt vanlig middleschool.

I en helt vanlig förort.

På USAs östkust.

År 2008.

Jag blir rädd.

Så jäkla rädd.

Men är otroligt glad att Unge Herr H
reagerade som han gjorde.

Med förfasan.

15 kommentarer:

Johanna sa...

Min man är ju amerikan, och jag är så himla glad att vi bor i Sverige och inte i USA just nu. Jag blir äcklad när jag hör om vissa åsikter, och ännu mer äcklad när åsikterna kommer från hans "family" (använder family istället för familj eftersom den amerikanska definitionen är lite vidare). Det ska bli skönt när valet är över.

anna of sweden sa...

Johanna.
Ja, det är helt ofattbart!

Anonym sa...

Är inte så insatt i valet och kan så mycket. Men jag hoppas på Obama. Gillar ju inte Bush så då borde jag inte gilla McCain heller. Men att folk reagerar över att Obama är svart är obehagligt tycker jag. Vad spelar det för roll vilken hudfärg han har.
Ofattbart att det amerikanska folket tänker så, dom som har så många "svarta".
Kicki

anna of sweden sa...

Kicki.
Förhoppningsvis är det ju inte så många amerikaner som tycker så. Förhoppningsvis visar det sig imorgon. :)

Caroline sa...

Jag har nog aldrig engagerat mig i ett val, har i USA eller i Sverige, sa som jag har gjort den har gangen. Tyvarr sa finns det mycket fordomar mot andra raser, gillar inte att anvanda det ordet...men men. Jag kan inte forsta fragan "Ar USA redo for en svart president?".......da kan man nog lika garna saga "Ar USA redo for en man som ar over 70 ar?".......
Nu far jag sluta...jag blir helt uppspelt!

S O F I A sa...

Tjenare Anna! Nu finns det en bild på mitt hår i bloggen. Inte världens bästa bild, men du ser ju lite i allafall :) Kul att du har börjat läsa min blogg tycker jag *vinkar*.
Nu är min klocka 22:22. Sånt är alltid lite kul. Bodde ihop med min storesyrra en gång och hon sa alltid - Nu är klockan 12:34 eller nu är klockan 11:11, och så vidare. Tänker alltid på henne när klockan nu får denna sifferkompination. Ha en bra dag/kväll. Vet inte vad klockan är hos dig nu.
/Sofia

anna of sweden sa...

Caroline.
Min fråga om USA är redo var väl mer en undran hur pass mycket fördomar det fortfarande finns ute bland det amerikanska folket.

Att USA är redo för en 70 årig president har de ju visat tidigare. Reagan var 70 år när han blev president och McCain är väl 72. Nästan samma sak i varje fall.

Tror i varje fall att vi tycker likadant du och jag ... :)

Caroline sa...

Absolut, det var inte din fraga som jag blev upprord over utan jag blir bara upprord av att det ska behova vara sa har. Sorgligt nog finns det sa mycket fordomar har.....

anna of sweden sa...

Caroline.
Tänkte väl det. Då är vi överens. :)

Annika sa...

Är det bara jag som tror att det skulle bli samma kackel i sverige om det valdes en svart statsminster med muslimskt namn???

Bara en tanke alltså...

Jag menar svedala har väl sin beskärda del av fördomar och rasism as well???

Just a thought!!

Go OBAMA!!!!!

anna of sweden sa...

Annika.
Ja, absolut, fördomar finns det överallt. Jag borde kanske inte ha blivit så förvånad och förfärad som jag blev ...

Hade reagerat precis på samma sätt om jag hört det i Sverige, kan jag ju säga.

Molly sa...

Fick höra på Rix FM att deras chef (amerikanare som är bosatt i Sverige) hade pratat med sin familj i USA. De var närmare Obama i sina åsikter, men funderade ändå på att rösta på McCain eftersom Obama heter Hussian i mellannamn.

Man kan bli mörkrädd för mindre...

anna of sweden sa...

Molly.
Håller med.

sanna sa...

Jag håller med dig Anna. Och tänk på det här också, Amerika ,som ju dock är känt för att vara ett segregerat samhälle kunde trots allt tänka sig en svart president (äntligen...) men en kvinna, (tänker nu närmast på Hilary som är en mycket mer erfaren politiker än Obama) det kunde man inte tänka sig... En man är en man även om han är svart men en kvinna är bara en kvinna även om hon är vit... Feminist, javisst !

anna of sweden sa...

Sanna.
Hm. Intressant tanke. Har inte tänkt i de banorna.
Att svart man står högre upp i hierarkin än vit kvinna.
Hm. Tål att funderas på.