måndag, november 10, 2008

acklimatisering pågår

Mitt livs allra första checkhäfte är beställt.

I USA klarar man sig inte utan checkar!
A l l a använder checkar.

Herr Make har lämnat in hyrbilen och fått sin
egen bil.

Barnen plockar in engelska ord när de pratar
svenska.

Jag tror att vi håller på att acklimatisera oss.

16 kommentarer:

Johanna sa...

Jag avskyr checkar med hela mitt hjärta, förutom när man ska ge bort pengar eller betala tillbaka något man lånat och inte har kontanter på sig. Annars är det helt onödigt i mina ögon. I alla fall i England.

Min svärmor betalar allt med checkar, och jag menar verkligen allt. Fattar inte varför hon inte använder sitt kort. Men hon har så mycket konstigt för sig att man kan bli matt ibland. Men det kanske beror på att hon är amerikan ;)

Jag är inte så anti-amerika egentligen. Jag tycker bara att det är kul att ha roligt åt dem. Det är ganska tacksamt, jag skyller på min man. Fri tolkning ;)

anna i CO sa...

Visst är det lite 80-tal med de där checkarna :)

anna of sweden sa...

Johanna.
Hihi. Stackars svärmor! :)

Gillar inte heller checkar. Känns väldigt ovant. Men man klarar sig inte utan dem här. Alla skolgrejer som kräver pengar måste betalas med checkar och när vi tog våra teoriprov för körkorten var checkar det enda de accepterade ...


Anna.
Väldigt 80-tal!

Charlene sa...

Du ska nog vara glad att de pratar Svenska alls, vi slutade prata svenska efter bara nagra manader. Och nu har lille-bror glommt det mesta, och min svenska at inte sa bra heller :(

Hej forrasten :) Jag ar "Anna of Dallas" dotter, Anna ;) Haha...eller Charlene, det blir nog bast eftersom alla dina kompisar verkar heta Anna :P

anna of sweden sa...

Charlene.
Välkommen hit! Vad kul att "träffa" dig! Mamma känner jag ju nästan redan!
Jag tycker att din svenska verkar vara hur bra som helst. :)
Nu ska jag gå in och kika på din blogg.
På återhörande!

londongirl sa...

Det verkar bökigt om vissa saker MÅSTE betalas med checkar. Varför kan det inte räcka med kontanter eller kort kan man tycka?
Det blir alltså ytterligare en grej till att hålla reda på.
Hur länge har ni bott där nu?
Måste vara skönt ändå att börja acklimatisera sig.

Emmajohanna sa...

Checkar var inte igår... :-)
Lite förlegat kan man tycka, men visst funkar det.

Anonym sa...

Det blir ju käckt när vi kommer till jul..... utan checkar.
Då är det tur att du har checkar att dela ut, så att vi kan storhandla!!!
Inget ont utan att det har något gott med sig.
Kramar
M&P

annaluna sa...

Roligt att du har hittat till min blogg, och nu har jag hittat till din! :) Mina absoluta favoritsandaler är köpta på Philadelphias flygplats faktiskt ;)

Checkar och creditcards känns som USA i ett nötskal!

anna of sweden sa...

londongirl
Vi har bott här i snart tre månader. Det tar så klart längre tid att acklimatisera sig helt, men bit för bit.

Barnens skola har varit (och är fortfarande) den tuffa biten. Enormt stor skilnad att komma från den lilla svenska skolan i Portugal med 40 elever till den här amerikanska jätteskolan med 1000 barn. Men vi gillar det. Tar bara lite tid att vänja sig ...


emmajohanna.
Väldigt ovant för mig. Har aldrig ägt en checkhäfte i hela mitt liv.
Kontanter verkar däremot ingen använda sig av ... :)

M o P
Absolut! Jag plockar fram checkhäftet tills ni kommer! :)

annaluna
Hjärtans välkommen hit!
Aha, då ska man spana efter sandaler på flygplatsen? :)

Mimmi sa...

Jag har bott i USA (East Coast) i över 10 år, och skrev min sista check typ 6 år sen. Vet inte om det beror på var man bor, men jag använder mitt debit card till att betala det mesta, har alltid dock lite cash i plånboken (använder inte det till annat än drive-thru coffee). Alla räkningar betalas via internet banking, och har faktiskt inte hamnat i en kö bakom nån som skriver en check på evigheter.

anna of sweden sa...

Mimmi.
I butiker och så är de inga problem (t o m posten tar kort, vilket förvånade mig) men allt i skolan som kostar pengar - skolkataloger, matkuponger, gympakläder osv betals med checkar. Barnens fotbollsturneringar etc betalas med checkar. När maken och jag gjorde teoriprovet till kökortet tog de endast checkar - varken kontanter eller kort. Det var då vi kände att vi nog måste ha ett checkhäfte ändå ...

Blir lite nyfiken på dig. Är alltid nyfiken ...

Hur hamnade du i New England? Bor du här permanent?

Mimmi sa...

Hur hamnade jag i NE?

Rätt lång historia, men…

En kompis till mig som hade åkt till USA för att jobba som Au-Pair hade börjat plugga efter att AP året tog slut, och hon övertalade mig att ta tjänstledigt i ett år och komma och plugga ett par kurser jag med. Så jag tog ledigt ett år och började plugga, 8 månader in träffade jag min nuvarande man, och tänkte att jag kan ju lika gärna plugga till en degree – vilket jag gjorde. Jag kände mig hemma i USA bara efter nån månad här, så jag hade ingen som helst längtan tillbaka till Sverige. Efter att jag graduated så var jag dock tvungen att åka tillbaka eftersom mitt studenvisum gick ut, men efter ett par månader kom jag tillbaka och gifte mig, och fick i och med det ett Green Card, och på den vägen är det.

Jag har i Januari 2009 bott här i 13 år.

Btw. Det var jag som tipsade om Excedrin Migraine ;o)

anna of sweden sa...

Mimmi

Tack! Min nyfikenhet är stillad! :) Tills vidare i varje fall. ;)

Aha, så det var du som tipsade om Excedrin.
Än en gång, tusen tack!

Anonym sa...

“…I USA klarar man sig inte utan checkar!
A l l a använder checkar…”

Nej, det tror jag inte är helt korrekt. Enligt CNN Money så är det mest äldre som fortfarande använder checkar. För ungefär sex månader sedan fick jag faktiskt ringa till min bank för att se om mina checkar var forfarande giltiga. De hade blivit ganska gula eftersom den sista checken jag hade använt var i april... 1999! :)

Jodå, mina checkar var fortfarande giltiga, sa de.

Personligen använder jag auto-pay för all mina räkningar (dras direct från min “checking account” fast man kan koppla det till ett kredit kort om man vill – se bara till att du betalar av kortet varje månad).

För all annat använder jag en debit card, eller kontanter om det behövs (inte så ofta). Jag menar, t.o.m. snabbmat restauranger har kredit (& debit) -kort terminaler numera så checkar lämnar jag till den äldre generationen… ;)

Niclas

anna of sweden sa...

Niclas.
CNN Money bör lägga tiill barnfamiljer, för i såväl skolan som fotbollsklubben behöver man ha checkar, skulle jag vilja säga!I varje fall i våra barns skola och fotbollsklubb ...