torsdag, oktober 20, 2011

dagens undring

Ska man bjuda ungdomar [under 18 år]
på alkohol eller inte?

På Aftonbladet kan man läsa vad vår
kära drottning tycker.

I bloggvärlden skriver Fotbollsfrun och
Kalaslotta om det.

Och på föräldrarmötet häromkvällen
diskuterades frågan.

Själv tycker jag inte att man ska bjuda.

Jag ser ingen anledning att bjuda.

Vad tycker ni?

30 kommentarer:

Marie sa...

Jag tycker att man ska lära sina barn att alkohol inte är nån stor grej, avdramatisera det hel på nåt sätt, undviker man ämnet så komme inget gott ur det. Bjuda eller icke bjuda tycker jag är svårt. I många andra länder får ungdomar dricka alkohol hemma och där är ju inte fylledrickandet så stort som det är i Sverige, och det är ju just det här att dricka tills man blir full som är det stora problemet bland svenska ungdomarna.

pralinen sa...

Vi bjuder inte någon under 18 år på alkohol - aldrig. Det har varit många stormiga diskussioner om detta med våra kids, då bonusarnas mamma köpt ut cider till dem och vi vägrat... jisses så dumma vi ansets vara... men jag tror helt och fast att det inte är bra.

Anonym sa...

Svår fråga, men jag skulle nog säga nej..De måste vara 20 för att handla själva...
jag vill nog inte alls bjuda dem men det viktiga är nog att de har en vettig uppfattning om alkoholen...
/Aila

bettankax sa...

Jag tycker INTE man ska bjuda!

Madde sa...

Jag tycker definitivt inte att man ska bjuda. Våra barn är bara 6 och 10 år, men vi har redan diskuterat frågan klart härhemma. Jag har inte läst vad AB skriver, men det är gjort otaliga studier på ämnet och en av dem gjordes i hela Europa. Det visade sig att i ALLA länder och ALLA städer utom en (1) drack ungdomar mer om de blev bjudna på alkohol hemma. Den enda lilla ynka staden vad i England (var annars?) där ungdomarna redan drack så mycket att om de blev bjudna hemma minskades deras användande. DET om något säger väl en del! Så nej nej nej nej nej! Ingen alkohol hemifrån, och mina barn ska också veta anledningen till att det inte kommer att serveras!

Elisabet. sa...

Egentligen tycker jag att det är lite knepigt det där. Jag var ganska strängt hållen när jag växte upp och när jag sen fick chansen - sprallade jag iväg alldeles för mycket -.
Att inte göra det hela så dramatiskt med alkohol, tror jag är det bästa. Jag såg aldrig mina föräldrar berusade och det har säkerligen påverkat min syn på alkohol.
Och bjuda på vin hemma?
Nja. Finns det verkligen några ungdomar som tycker att det är gott?
Att bjuda på groggar, nä, aldrig!

Margareta (lärare) sa...

Vi lever mitt i det då ene sonen fyller 18 på måndag.Vi har sagt nej men vet att det finns många föräldrar som är "schystare"! Det har inte varit ett svårt beslut men ändå kan man undra vad som är rätt.Hur som helst så flödar alkoholen bland ungdomar inga problem att få tag i.Tyvärr!!Då pratar jag om vanliga skötsamma ungdomar. Just nu längtar jag tills barnen är utflugna!!!!

Annika sa...

Nej, jag tycker INTE det.
Här kan man dessutom råka riktigt ILLA ut om man bjuder ngn underårig på alkohol i sitt hem eller ngnannanstans.
Nej, jag tycker gott man kan vänta tills de är 18 hemma. Sedan kan man ju diskutera 21-gränsen i uSA. Men då de kommer till college vet jag att de tar saken i egna händer, och även på HS. Men att bjuda? Aldrig...
Huggies!

Anonym sa...

Hej! Har tre barn på 27,25,20 år har aldrig bjudit dom på alkohol hemma hos mig innan dom fyllt 18 år, kan sägas att barnens pappa och jag har varit skilda sen den yngsta var 1½ år. Jag vet att dom fick dricka hemma hos sin pappa från dom var 16-17 år.Jag vet att dom har druckit innan dom fyllt 18 år på fester och dyl.Men jag har varit stenhård och dom visste vad jag tyckte. Nu har dom ett sunt förhållande till alkohol nu när dom är vuxna. Tycker INTE man ska bjuda barn/tonåringar på alkohol innan dom blivit myndiga.Deras kroppar är inte mottagliga för alkoholen.

mvh Anneli

Härs och Tvärs sa...

aldrig till någon under 18. Både med hänsyn till biologi/fysiologi och attityd.

Ulrika i Enskede sa...

Absolut inte. Man kan luta sig mot lagen så behövs inte ens några diskussioner. Tonåringarna kommer troligen att dricka ändå, men de ska inte göra det med föräldrars tillåtelse. Forskning visar att barn till föräldrar som bjuder debuterar med eget drickande tidigare och också dricker mer. Det man göra är att se till att ungen känner att den vågar åka hem även om den druckit/är full.

Peace in mind sa...

Nej. Säger jag tvärsäkert. Så onödigt att signalera att det skulle vara ok med alkohol för barn. Att tro att man avdramatiserar det hela genom att introducera hemma är en chimär.

(älskar när du ställer frågor)

Söderenbytjejen Marianne sa...

Jag tror inte att det är antingen eller... Jag tror att det kan vara olika då alla och en vars tillvaro ser olika ut, är olika.
Jag har bjudit mina ungdomar vin och öl till maten hemma, men vi har inga alkoholrelaterade besvär i vår släkts närhet. Betydelse? Vet ej.
Rätt eller fel - vet inte det heller! men jag har följt min känsla trots att förnuftet sägt nej. Skulle dock vilja att systemet höll lördagsstängt och är glad så länge vi har just systemet.

Dagar hos mig sa...

Vilken konstig debatt det här är... Jag tänker absolut inte bjuda. Det är inte min uppgift att lära mina barn att dricka alkohol. Däremot att prata/informera om alkohol, det gör jag och det kommer jag absolut att fortsätta med.

Tina sa...

Nä. Jag ser inte heller någon anledning att göra det när de är yngre än 18. Faktiskt.

Anonym sa...

Tänker inte skriva vad jag tycker och hur vi gjort, lär bli sågad vid fotknölarna i så fall...
Men hos oss funkade det bra!

anna of sweden sa...

alla
Så kul att höra vad ni tycker. Intressant läsning!

Det här med dagens undring var kul. Det ska jag göra oftare.


marie
Avdramatisera tycker jag också att man ska göra. Och prata om att det är skadligt. Precis som tobak och droger.


pralinen
Jag känner mig också övertygad.


aila
Ja, man måste ju prata med dem. Förklara varför man tycker som man tycker. Precis som med all barnuppfostran egentligen.


bettankax
Bra!


madde
Ja, ju längre man kan skjuta på debuten desto bättre är det. Och jag håller så klart med. Man måste ju berätta varför man tycker som man gör. Precis som med all barnuppfostran.

anna of sweden sa...

elisabet
Att inte göra det så dramatiskt tror jag också på. Men att samtidigt göra klart att det inte är en dryck för barn och ungdom.


margareta
Vi har ju inte kommit dit ännu. Men jag kan tänka mig att man för höra att "alla andra" får. Precis som med allt annat som "alla andra" får. :)


annika
Lite sådana regler hade kanske inte varit så dumt i Sverige också ...


anneli
Håller med dig. De är inte färdigutvecklade (varken kroppsligt eller mentalt).


härs och tvärs
Tycker som du.


ulrika
Ja, precis. Man vill inte att de ska dricka men om det händer ska de våga ringa och vilja bli hämtade.


peace in mind
Ska ställa fler frågor tror jag. Det är ju riktigt kul!

Jag tror inte heller på avdramtisering på det sättet.


marianne
Jag gillar också Systembolaget. Det där med lördagsöppet har jag däremot aldrig funderat över.


dagar hos mig
Då tycker vi lika. :)


tina
Bra! :)


brysselkakan
Ja, du ser ju vad de flesta tycker. Tur att du inte berättar. ;)

kusin Pillan sa...

Nopp, de får vänta till de är 18.:-)
Jag känner att vissa värderingar är viktiga att hålla på, likaså med tobak.
Kram på dig!

Hemma hos Kibell sa...

Nu är min dotter bara 7,5 år men jag har den åsikten att hon får allt bli 18 år innan hon får dricka alkohol här hemma. Sen vad som kanske sker när jag inte är med vet jag inte. Men jag hoppas att hon ska respektera vad vi bestämt.

tösabiten sa...

Så himla svår fråga, men viktig att ta upp. Jag tror att som småbarnsförälder är det nog bra att bolla frågan fram och tillbaka långt innan det blir dags ;)

Det är känsligt att säga att man tycker att de kan få smaka, det följer ofta med starka reaktioner.

Jag tror inte på att enbart förbjuda, utan i så fall ha en dialog kring varför.

Men med tanke på hur länge vi dröjde innan vår 4-åring fick godis och sötsaker (utan att så klart vara helt fascistisk kring det) så lär hon nog inte få dricka alkohol hemma innan hon fyllt 18.

Som tur är så är hon en skeptiker, vågar aldrig prova nya saker.

Sonen däremot är en annan kaliber, honom måste vi nog bromsa rejält...så där ska det absolut inte smakas något.

Usch, Anna, så svårt, kan inte du berätta hur ni ska göra? Och så kan jag lära mig av er?

Kram Karin

Frida sa...

18-årsgräns tycker jag är helt självklart. Så är jag uppfostrad, och det är jag mycket glad för. Jag hade inte min första "riktiga" fylla förrän jag var i 19-20 års åldern och det är jag mycket glad för, mycket mognare då än i yngre tonåren. Det kan hända så mycket skit när alkohol är involverat!

ÅSA sa...

Som den riskbrukssköterska jag är så NEJ!!! Man bör helst vänta med att inta alkohol tills man är 20, om man nu ska dricka alls...Dricker man innan så riskerar man att skada hjärnan samt det är större risk att utveckla alkoholism! Japp, så ligger det till. Med andra ord...varför introducera det då???

anna of sweden sa...

pillan
Jag blir så förvånad över att så många unga röker. Att de inte har förstått hur farligt det är.


hemma hos kibell
Ja, det är det man hoppas. Att de ska respektera och förstå varför!


karin
Fast jag tycker inte att det är så svårt. Det är skadligt och det är förbjudet så man gör dem ju en otjänst om man bjuder eller om man accepterar att de dricker. Men det är klart att man ska berätta och diskutera varför man tycker som man gör. Prata, prata, prata. :)


frida
Usch, ja. Det är ju det som är så otäckt. Allt som kan hända när alkohol är inblandat.


åsa
Jag tror många som låter barnen dricka hemma resonerar som så att "om de ändå ska dricka är det bättre att göra det hemma." Bättre att få dem att inte dricka alls. Vilket förmodligen är lättare sagt än gjort.

Anna från köksbordet sa...

Bjuda eller inte bjuda? Jag har inte tagit ställning än. Känns på något vis onödigt att bjuda, varför ska man göra det? Champange klockan 12 på nyår, är det OK? Nja, jo det tycker jag.
Men det jag tycker kan vara svårt är vad ska man bjuda ungdomar på, om de inte gillar söt läsk, men det ändå ska vara festligt. Några tips?

Umepojk i Mason, Ohio sa...

I Ohio är svaret lätt. Om ungdomarna inte är dina egna kan det bli fängelse. Och du behöver inte vara den som bjuder, så länge det händer i ditt hem.

mossfolk sa...

Vilken jätteintressant diskussion! Jag vet var jag står, och vi har inte ens egna barn. Däremot syskonbarn i tonåren...
Och nu ska jag googla efter den där forskningen som flera hänvisar till. Lättare att argumentera när man har ordentligt på fötterna ;)

Elisabet. sa...

Intressant det här med umepojken i Ohio, ja, vad han svarar, menar jag. Man tror ju annars att i USA är allt så fritt och så är det tvärtom, hälsar malåtösen i halland.

Umepojk i Mason, Ohio sa...

Ohio har starka lagar om alcohol. Jag flyttade från Kalifornien, där man kan köpa sprit överallt, och kom till Ohio, där det finns relativt få spritbutiker. Matvarubutiker kan sälja sprit som är utspädd, dvs 20%. En av min sons basketballtränare fick sparken från jobbet för att hans dotter, hemma från college, hade haft fest där alkohol serverades till de som var yngre än 21. Detta trots att han kom hem mitt under festen, pratade med ungdomarna i några minuter, innan han drog sej tillbaka till sitt sovrum.
“Mason City Prosecutor R. Peeler offered Crotty a pre-trial diversion program. The misdemeanor charge will be dismissed after 180 days if Crotty completes 40 hours of work in the city's probation department with minors who are punished for underage consumption of alcohol. Crotty must also attend a 10-week class that addresses "accountability for his actions" and pay court costs and a $150 fine.“

anna of sweden sa...

anna
Jag bjuder på Pommac. Det har ju funkat förr.


umepojk
Jag känner igen det från Pennsylvania. Hårda straff där också.


mossfolk
Jag tycker också att det är en intressant diskussion. Och det är en intressant forskning.


elisabet
Det var likadant i Pennsylvania. Väldigt hårda regler. Som vuxen är man högst ansvarig för vad som händer i ens hus och om någon minderårig dricker åker man dit rejält.


umepojk
Ja, det är stor skillnad mot i Sverige. Jag vet en tjej som blev av med sitt stipendium till college efter en blöt kväll.