tisdag, oktober 06, 2009

jag håller med beatrice

Ingen har väl missat Beatrice Asks
förslag?

Förslaget som innebär att föräldrar
ska betala för sina barns (eventuella)
brott.

Jag håller med.

Och slås ännu en gång av skillnaden
mellan Sverige och USA.

Här i USA skriver man ju på lappar
titt som tätt.

Lappar där man intygar att man
ansvarar för sina barn.

Och att man betalar för sina barn.

Om något skulle hända.

Som inte borde hända.

13 kommentarer:

Pysen73 sa...

Ja, vem skulle annars betala? Staten? Eller barnen själva så fort de börjar jobba?

Elisabet sa...

Ja, det tycker jag också .. men tänk, om man har ett barn som inte är riktigt frisk mentalt och kanske rymmer hemifrån och bara drar .., och gör nånting alldeles galet .. och man är en ensamstående förälder som verkligen har gjort så gott man kan ... och är vettig och allt ...?

Då blir det svårare för mig att säga som Beatrice.

Men i stort sett, så håller jag med.

Camillas Foto sa...

Jag håller också med, förstår inte riktigt varför medier gör så stor sak av detta, det är väl självklart att man som förälder får ta ansvar för vad barnen gör, det är ju föräldrarna som SKA uppfostra sina barn och om de då inte klarar av det så får de min själ ta och betala för vad de förstör.
Ha det bra
Kram

Annika sa...

Håller med dig, Anna! Och med Beatrice Ask, helt RÄTT!!
Kram!

Mimmi sa...

Absolut, håller med. Föräldrar bär ansvar för sina barn, sen att de inte alltid kan rå för vad barnen har för sig är ju smällar man få ta. :o)

anna of sweden sa...

Pysen
Staten. Så klaaart! ;)


Elisabet
Förstår precis vad du menar. Men sådana fall kan inte få vara normen, tycker jag.


Camilla
Men det här är så typiskt svenskt. Att inte våga ställa krav.


Annika
Trodde nog att du skulle hålla med mig. ;)


Mimmi
Precis. Så är det ju att vara förälder.

Lena sa...

I princip håller jag med. Det finns alldeles för många föräldrar som abdikterat, tycker jag mig märka.

anna of sweden sa...

Lena
Tycker jag också. Sedan är väl inte detta den ultimata lösningen på det problemet ...

Emmama sa...

För mig är ju huvudbekymret att man stökar och förstör, inte vem som ska betala. Även om det också är viktigt. Jag tycker man ska akta sig för lösningar som bara lindrar och inte botar. För straff botar ju tyvärr inte. Tycker det är bra att Sverige historiskt sett velat hitta djupare lösningar på problem och älskar det typiskt svenska i det. ;)

anna of sweden sa...

Emma
Jag förstår vad du menar. Men det är också viktigt att lära sig att ta ansvar för sina handlingar. Ännu bättre än att betala böter är kanske att betala med en "handling". Tvätta bort grafitti om man klottrat, hjälpa till på ett ålderdomshem om man rånat en gammal tant ... Tycker jag alltså. :)

Emmama sa...

Absolut, är man ansvarsmyndig, över 15, ska självklart en påföljd följa ett brott. Men att straffet skulle bli att mamma och pappa (som man säket ändå tycker är knas och bånga i huvet) ska betala är inget straff och inget som hjälper. Hur skulle det? Samhällstjänst är väldigt vanligt här och det verkar bita ganska bra. Ger en bra erfarenhet också + att man ju betalar tillbaka litegrann. :)

anna of sweden sa...

Emma
Nä, du har rätt. Det är ju faktiskt ingen konsekvens för barnet. Mer för föräldrarna - en markering att föräldrar måste ta ansvar för sina barns handlingar.

Böter PLUS samhällstjänst. Kan man beställa det? ;)

Kram!

Emmama sa...

Jag ser det som ett sätt för staten att komma undan att betala. Inget orimligt i det men tycker de ska vara öppna med att det är det som är främsta anledningen, det finns ju ingen ideologi bakom precis. Böter som antingen betalas eller jobbas av som samhällsjänst låter rimligt ja, gärna kombinationen du skrev om. Är man bara lite illa ute i livet och kan ändra sig med stöd tycker jag inte man ska behöva hamna i brottsregistret för klotter dock men det är ett annat ämne.

Ha nu en sköööön helg med svärmor och co! :)