lördag, februari 07, 2009

läxor över helgen

Söta K och Unge Herr H går i sexan.

Denna helgen har de tre läxor.

Tre läxor!

Som ska vara färdiga till måndag.

Det är inte okej.

Tycker jag.

17 kommentarer:

ulrika i enskede sa...

Som de fått från fredagen? Här är det också rätt mycket läxor (för mycket många gånger) för sonen i femman. Men med god framförhållning. Men så har vi ju - md hans eget godkännande - satt honom i en internationell skola också. Men lugnet är något helt annat! Lärarna behöver inte ägna tid åt att tysta eller dividera med eleverna om huruvida någon undervisning ska ske. Skönt tycker sonen. Skönt tycker jag.

Camillas Foto sa...

Nä minsann, jag tycker att alla ungarna i skolan ska protestera! I Sverige är det förbjudet att ge läxor över helgen.
Ett sent GRATTIS till tonåringen!
Kram
Camilla

Malin sa...

Nä, fyy - inte ok tycker jag heller! Ibland är det jobbigt att vara tvungen att "ta seden dit man kommer". För det måste vara attans svårt att förändra, va?
Kram Malin

r e b e c k a sa...

Det tycker inte jag heller! När jag jobbade som lärare hade vi ett litet projekt att köra läxlöst mot att eleverna jobbade bättre och mer koncentrentrerat på lektionerna - och jäklar vad de jobbade bra på lektionerna! (fast det kanske snälla amerikanska barn alltid gör? ;))
Dessutom blir det ju så snett beroende på barens hemsituation, de som har möjlighet att få hjälp med läxora hemma har ju en enorm fördel. Dessutom, läxor över helgen måste väl vara det värsta, tror lärarna att familjerna inte har några liv eller?

Jessica sa...

åh jag é den första att hålla med!!!!! Ellie går i K, 5 år och har laxor varje vecka + stavningstest varje fredag. Tycker inte det é ok heller.
Som i dina barns fall, när ska dem tanka ny energi och ladda för en ny jobbig skolvecka.
Detta é ju ingen tillfällighet...och veckorna é tuffa som dem ar.
Ge dem lite styrkekramar och overraska med favvofrukost så kanske de muntras upp lite i alla fall...?

Matilda sa...

Vad dumt att de har läxor under helgen, det måste vara jobbigt. Okej om man går på gymnasiet, men i sexan?
Det kändes lite fel.
Får tacka så väldigt mycket för dina värmande kommentarer, tack tack!

/Matilda

Taina sa...

Godmorgon Anna!
Jag vet känslan. Vår tonårsdotter har läxor varje helg och ibland ett prov på måndagar som hon dessutom ska plugga till. Det värsta är dock lilla Minstingen som är 5 år och går i Kindergarten som ibland har läxor över helgen! Pluggeliplugg
Kram

Anonym sa...

Stress och betygshets i så unga år.
Inte ok?
Är skolan privat?

Mysig blogg ;)

Anonym sa...

Det är ju jättetråkigt med läxor över helgen, då behöver de ju koppla av ifrån allt vad skolan heter. Har inte Edvin läxor över helgen?
M

Gabriella sa...

Såg ett inslag på morgon-tv om att många barn här har alldeles för många och långa läxor, att det gått lite inflation i det. Enligt någon expert fanns det ingen poäng med mycket läxor.

Trist att barnen blir så stressade tidigt med mycket läxor, det kommer väl tids nog ändå? Hoppas ni får en bra helg ändå :)

anna of sweden sa...

Ulrika
Ja, läxor från fredag till måndag.
Jag har inget emot läxor (även om det är lite för mycket här, kan jag tycka), men det måste vara med måtta. Man ska inte behöva känna sig stressad och pressad redan i sexan.
Förstår precis vad du menar med lugnet. Att få studiero. Det är viktigt men inte alltid något självklart.
Hur fungerar det med internationell skola? Är det dyrt?


Camilla
De är väl vana ... och vi får ju bara hänga med, vi som är nykomlingar.


Malin
Nä, det är nog inget man kommer och ändrar på som tillfälligt boende svensk. Det ligger i systemet här.


Rebecka
Det är svårt det där med läxor. Jag tycker att det beror på vilken ålder barnen är i. Undervisningen här bygger på att de gör en stor del (lite för stor del) hemma.


Jessica
Det är precis så jag känner. Okej om de nu har läxor under veckorna - många och arbetskrävande. Låt dem i varje fall få koppla av på helgerna och hämta kraft inför den kommande veckan. Men fem år och så mycker läxor. Näe!


Matilda
Ja, precis. Det är nästan som om lärarna har "gymnasietänk". Men hur är det på gymnasiet i Sverige? Inte får man väl läxa från fredag till måndag? Brukar man inte ha lite bättre framförhållning?


Taina
Skönt att det inte bara är jag som reagerar.
Pluggeliplugg på dig också! ;)


Anonym
Tack för komplimangen om bloggen. Det värmer.

Nej, det är ingen privatskola utan en public school. Jag tycker själv att det är bra med krav och ambitioner men man får inte glömma att barn är barn och att de ska få chansen att få njuta och koppla av lite också.


M
Jo, åttorna har också läxor ibland över helgen, men inte lika mycket. Det beror nog helt och hållet på lärarna verkar det som.


Gabriella
Precis, tids nog kommer det ändå. Låt dem vara barn och få koppla av lite, tycker jag.
Trevlig helg till dig också! I New York? Kram!

Gabriella sa...

Yes, bra dag i NY igår om än väldigt kallt! Brr! Blir till att åka upp i april när vädret är helt lagom för att promenera omkring. Dock blev det ingen kamera :)

Utlandsmamman sa...

Så är det här med. Min dotter i ETTAN har aldrig läxor på vardagarna eftersom de går till 16.30 varje dag, däremot har de 2 läxor varje helg. 2 varje fr som ska vara klara till måndagen. På jullovet hade hon läxor som tog ca en timma varannan dag att bli klar med. Har hört att barnen brukar få jättemycket även över sommaren. Sex år och ingen fritid längre...

Nu tänkte jag komma på en käck slutkläm på det hela, men det kommer ingen :)

Anonym sa...

Tack för svaret Anna.
Hur länge går barnen i den åldern i skolan på dagarna?
Vad är den största skillnaden annars om du jämför med den svenska skolan?
Antar att det varierar från stat till stat?
Trodde skolan kanske var privat.
Då handlar det ju om pengar och topplistor.
Ha en trevlig söndag!
Lilly
Ps.Roligt att få se din stora fina pojk.
Har inte läst om honom innan!!

anna of sweden sa...

Gabriella
Ja men då lyckades ni ju pricka in en av de kallaste och ruggigaste dagaran att åka ... April är nog mysigare.


Utlandsmamman
Som svensk tycker man ju att barn ska få vara barn. Så är det inte riktigt i andra länder.
Skoldag till halv fem när man är sex år. Det är tufft!


Lilly
Våra barn som går middle school börjar åtta och slutar tre. Alla barn har tillgång till skolbuss. Det är väldigt bra och väldigt smidigt.

Den stora skillnaden är nog systemet med att poängsätta allting. Pluspoäng hit och minuspoäng hit. Och så har de betyg redan från tidig ålder. Om du är nyfiken kan du gå tillbaka och läsa mina gamla inlägg från september/oktober 2008. Då reflekterade jag mycket över skolan här på bloggen.

kalaslotta sa...

Min äldsta går i 2nd grade och han får varje fredag ett läxpaket med alla läxor som ska göras under kommande vecka. De lämnas in fredagen efter.

Vi väljer ofta att göra några läxor på helgen för att det ska finnas utrymme för lite playdates på veckodagarna. Sen har vi Svenska Skolan på måndagar och vår fröken där har en hel drös med läxor till varje gång.

Mycket läxor blir det men jag tycker so far inte att det är FÖR mycket. För oss tar det ju lite längre tid pga att vi är så nya och språket inte sitter riktigt ännu.

Skolorna i vår stad ligger i topp i USA och anses som väldigt hårda framför allt i Middleschool. Får väl se hur det blir då....

Emmama sa...

Det där ligger djupt hos mig, att helger ska vara läxfria. Vet inte om det hade funkat att "vägra" men kanske hade det kunnat bli en intressant diskussion om det i skolan?

Kram!