tisdag, augusti 16, 2011

hjälp!

Vi har ett litet dilemma här hemma.

Ett skolväsksdilemma.

I Amerikat hade alla ryggsäck.

Även i high school.

Men vad har man i Swiden?

Vad ska Unge Herr Teen ha för väska
när han börjar gymnasiet nästa vecka?

Och vad ska Söta K och Unge Herr H
ha när de börjar nian?

Det här är allvarligt.

Det förstår ni.

Jag behöver tips!

24 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm... inser allvaret! Mina söner, när de som gått gymnasiet i Sverige gjorde det, hade de inga skolväskor. Bar de böcker de ev tog hem i handen. Fast den ena pluggade inte hemma pga av att han ändå hade toppbetyg och den andre pga att han inte brydde sig... Under högstadiet hade tjejerna mest stora handväskor. Finns det ingen att fråga? Inser att just detta kan skilja sig rejält från olika platser i Sverige...

anna of sweden sa...

brysselkakan
Ja, hjälp. Tänk om de kommer med väskor som är inne i Stockholm eller nåt. Hemska tanke. Det kan ju bli hur fel som helst! :)

Pluggade han aldrig hemma? Oj. Det ska bli himla spännande att jämföra den svenska skolan med den amerikanska.

Fourmum sa...

Kan de inte fuska och låta bli att ta med sig någon ryggsäck/väska första dagarna? Så de kan spionera lite? Äldsta döttrarna jobbar på Intersport, jag kan fråga dem vad ungdomar i de åldrarna köper/använder. Själv har jag ju ett glapp mellan 6 - 20 nu så jag har inte det problemet. Återkommer..

Paula sa...

Mina pojkar (trean på gymnasiet och åttan) använder ryggsäck. Min dotter (som tog studenten i våras) använde en sån här väska som man hänger diagonalt. I hennes fall en mulberry vintage som jag hiattde på tradera.

Västmanländskan sa...

Tror att ryggsäck gäller här också. Åtminstone för killar. Tjejerna verkar mest ha stora handväskor eller någon sportigare väska typ Converse canvasväskor.

Anonym sa...

Här i Täby verkar det vara fyrkantiga väskor i konstläder med axelrem som gäller för killar i 16-årsåldern. Inhandlas t ex på sportaffären.

Monet sa...

Gå in i en sportaffär och kika runt. Och fråga hur ev. "skolväskor" ser ut i Sverige nuförtiden. Varuhusen brukar också fyllas med prylar inför skolstarten, bokhandlarna också.

Är det mindre skånsk ort de ska gå i? Det kan vara väl så viktigt vad som är "inne" där!

pralinen sa...

oj oj oj... sonen har absolut inte rygga! Han har en retrobag i bästa galon inhandlad på zoovillage.

Marie KJ sa...

Mina grabbar är 23, 21 och 17. Ryggor funkar på gymnasiet här (mina grabbar är av den sportiga sorten) Jag tror andra väskor också funkar. När jag gick i högstadiet/gymnasieskolan (är född 66)hade vi ica kasse, det tror jag inte funkar i dag :o)

Cecilia N sa...

Min son, alldeles inbodd i Sverige, hade ryggsäck. Studentade förra året.

Dottern hade nån sorts axelremsväska.

Peace in mind sa...

Du vill inte läsa mitt svar...inga väskor för gymnasister i Skåne. Inte i Ystad iallafall...möjligen neutral rygga utan logga, eller tygkasse om man e lite indie...

Herregud så svårt, jag har tjatat på min gymnasist, men han har vägrat. Gått med böcker i handen, o viktiga papper ihopvikta till mikrolappar i bakfickan.

(För hans värsta har varit att se ut som ngn i Skurup eller ännu värre Sjöbo...fastän han inte går fordon...ja du hör, fördomarna frodas.)

Anna som går hem nu sa...

Börjar dom nästa vecka??? Fusk! Mina börjar redan i morr'n. Väsktips? Näää de' har jag inge'. Jobbigt när allt måste vara "rätt".
Lycka till med shoppingen!

Glitter Sisters sa...

Det var inte allt för många år sedan jag själv gick ur gymnasiet (6 år när jag räknar efter). Tjejerna hade större handväskor (även på högstadiet) och killarna brukade ha ryggsäck eller ha sina böcker i träningsväskan eftersom de ändå skulle träna efter skolan. En del killar hade också vad jag kallar för man bags (axelremsväska i canvas eller skinn). Vissa rikemanskids hade även portfölj(!) men det är väl inget jag skulle rekommendera om man absolut inte vill sticka ut ur mängden. /N

Tilda sa...

Jag kan inte riktigt komma på vad folk på min skola har för väskor, men jag själv har en axelväska. (Ungefär en sån här http://se.zoovillage.com/productdetail.aspx?did=67959&pos=20 ). Vissa har bara en vanlig, lite större handväska. :)

Det är dock många som inte har någon alls skulle jag tro.

Helene S Lundberg sa...

Wille har "rygga", Douglas hade också rygga när han gick gymnasiet. Detta gäller i Ystad. De flesta tjejer har stor handväska har jag sett.

Elisabeth sa...

Där jag gick i skolan, både högstadiet och gymnasiet (slutet på 90-talet/början på 2000-talet), var det ganska blandat. Rätt många, inklusive undertecknad, hade ryggsäck (jag orkade inte bära runt på alla tunga böcker annars), en hel del hade axelväska. Hur det är NU är dock en annan fråga! Dock tycker jag att jag ser rätt många ungdomar som går runt med ryggsäck, åtminstone här.

Anonym sa...

Jag jobbar ju på gymnasiet och detta kan jag lite i alla fall.
På gymnasiet är det lite olika.
En del har ryggsäck, andra har stora väskor typ idrottstrunkar. En del har väska med en rem som de hänger över axeln. Han behöver kanske ingen väska första dagarna och kan kolla läget lite.
Jag vet inte alls hur det är i högstadiet, de kankse kan kolla läget de med.
Hej Helena i Småland

Anonym sa...

Hej!
Jag har jobbat som lärare på såväl högstadie som gymnasieskolor och är nu rektor på en. Dessutom har jag en dotter som börjar nian. Är med andra ord ngt av en expert. ;-). Killarna har allehanda väskor. Allt från ingen eller plastpåse till ryggsäck. De flesta på den skolan jag jobbar har ryggsäck. Många kör ju moppe och vi har macbooks så det är bra att väskan i. Tjejerna har främst stora handväskor typ något sådant här: http://www.ahlens.se/mode/vaskor/index.html#showAll Vad gäller tjejväskan så köpte dottern en liknande när vi var i Lund i somras och hälsade på vänner med barn i samma ålder.Den kan nog funka! Vad gäller pluggandet blir det nog en stor skillnad för era barn eftersom det nog inte är samma konkurrens och tävlingstänkande som i USA på gott och ont. Lycka till med skola och annat! /Lisa K

anna of sweden sa...

alla
Det kan vara så att jag har världens bästa bloggvänner. Tack, snälla ni! Tack för alla era tips. Nu ska låta barnen läsa och inspireras. (Och att Söta K kommer att vilja ha en stor handväska som skolväska räknar jag nu kallt med. :))

Kram till er alla!

Ulrica sa...

Min 16åring hade axelväska i fjol en NIKE väska eller en stor handväska, iår blir det Kånken för hela slanten en knallgul.

18åriga sonen har ryggsäck en lite tjockare dataryggsäck för här får alla en laptop på gymnasiet och då är rygga nästan bäst ändå

så jag skulle nog säga att rygga är det rätta men med tjejer är det svårare

Ulrika sa...

Min äldsta (18) har ingen väska alls. Den yngsta (14) har ibland en liten laptopväska, när han har sin iPad med sig.

Och angående pluggandet... jag tror dina barn kommer att få en hel del mer fritid i Sverige... Jag har vänner i USA och Kanada och jämför man pluggandet där och här...så är det myyyycket tuffare "over there"...

Gissan sa...

Här kommer bästa tipset: Varför inte ha något de själva gillar, helt enkelt...?? ;) Tips från Mode-Gissan

Ulrika i England sa...

Se vad mycket man ska lära sig när man flyttar hem! Tur att du har en blogg Anna.
Roligt att läsa om skolväskor i Sverige. Min tio-åring (!) här i England har också stor handväska, fast hennes mamma tjatar om att det inte är bra för ryggen att kånka runt på en tung väska och att hon borde använda sin ryggsäck istället...

Klara sa...

Jag tackar också för hjälpen! ;)