lördag, september 25, 2010

invandrare är vi allihopa

Det har börjat en ny kille i Unge Herr Hs
fotbollslag.

Han och hans familj kommer ursprungligen
från Bangladesh.

Jag pratar med mamman.

Jag är nyfiken och ställer en massa frågor.

Då så slår det mig.

Att det aldrig någonsin är någon som ställer
samma frågor till mig.

Att det aldrig är någon som visar samma
nyfikenhet och intresse för Swiden.

Kanske för att amerikaner helt enkelt inte
är intresserade.

Eller för att de ser alla som "Fellow Americans".

Oavsett ursprung.

Jag hoppas och tror på det andra alternativet.

Och i så fall är ju det väldigt sympatiskt.

10 kommentarer:

kalaslotta sa...

nämen jag tycker att de frågar på rätt mycket, sen känns det iofs inte som om de riktigt lyssnar på svaret men det är en annan sak..haha

ha en skön sommar lördag!

Brysselkakan sa...

Hmmm... Jag har kontakt med ganska många amerikanska personer via makens jobb och sonens internationella skola och jag tror, tyvärr, att många amerikaner frågar hur det är och så vidare MEN de förväntar sig inget svar mer än att allt är ok. Vi har en "damklubb" via makens jobb (med mest amerikanska fruar) men jag har slutat delta då jag inte orkar med denna "ytlighet"... som tur är så har jag ju flera svenska väninnor här i Bryssel!
Vet inte om det är så här hos dig med men det är så jag upplever de amerikaner jag träffar här då och då!

Anonym sa...

Jag tror att det dels är som du skriver, och jag tror också att det är skillnad på invandrare och invandrare. Här där jag bor är det finast att vara europé ( minus Tyskland och alla länder de inte känner till ), sen kommer USA & Kanada och därefter länder i Latinamerika minus Kuba.
Om du är från Haiti t.ex så räknas du inte.

anna of sweden sa...

kalaslotta
Man ska naturligtvis inte dra alla över en kam, men jag tycker ofta att det är så. De ställer lite artigt några frågor om vädret och så. Men de är liksom inte intresserade på djupet. (Nu drog jag alla över en kam igen ...)


brysselkakan
Det är inte så att jag tycker de är ytliga. Vi kan prata om allt möjligt. Det är bara det att jag upplever att de inte är så intresserade av själva Swiden.


carina
Så är det absolut. Du har rätt. Jag borde ha skrivit "här hos mig i den välbeställda förorten". För hit kommer mest asiater med bra jobb och en och annan svensk.

Elisabet sa...

Tänk, jag trodde att det var precis tvärtom, för man hör ju ofta hur intresserade amerikaner är av andra ..., - var jag nu har hört det - ?

anna of sweden sa...

elisabet
Säkert olika från ställe. Det är ju ett stort land, det här.

Ulrika sa...

För att vara rättvis mot amerikanarna så är man kanske mer nyfiken på andra ex-pats när man själv har erfarenhet av att bo i främmande land...? De engelsmän som är intresserade av att jag är utlänning är oftast ganska beresta och har ibland själva bott utomlands... Vi svenskar är ju stolta över vårt modersland, så det är verkligen tråkigt när folk inte visar något intresse, det håller jag med om Anna.

anna of sweden sa...

ulrika
Ja, så är det kanske. Att man är mer intresserad av någon som är i samma situation. Försöker tänka hur jag skulle reagerat om det var i Swiden. Jag hade kanske inte ställt 100 frågor då.

a piece of happiness sa...

Nu var det ett tag sedan jag bodde i USA, Connecticut.
Jag håller med Ulrika. De som var intresserade av att resa till andra länder var också genuint intresserad av att höra mig prata om Sverige. Men de andra som inte hade rest eller som kanske kunde (alla har ju faktiskt inte råd) var rätt ointresserade av vad jag kom ifrån.

Kram LiseLotte

Vi svenskar är rätt så beresta så vi tycker att det är roligt att fråga folk om deras hemländer.

Annika sa...

Tycker också de frågar en hel del, men nej, tycker inte heller att de liksom lyssnar på det man svarar...
Ibland tycker jag de lika gärna kan låta bli att fråga.
Tycker inte heller att amrisar är ytliga, kan absolut inte säga det, men...
Vet inte om det kan bero på att det finns så många invandrare här att de liksom inte "orkar", för nog finns det folk från jordens alla hörn här.
Jaja, intresse är alltid trevligt, men jag har märkt mkt ointresse från svennar också, så jag tror att det beror på vem och vad och allt det där...
Trist likafullt kan det vara då man själv ställer fråga, på fråga, på fråga och personen inte ställer en enda motfråga...
GUD vad jag svamlar...slutar nu...
Huggies!!